ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΕΕΕ - ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
09/10/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει τα μέλη του για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), στη Διοίκηση της οποίας συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γ. Χονδρογιάννης με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλου

"Για να υλοποιηθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2014, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής, κάτι που δυστυχώς δε διαφαίνεται - το αντίθετο μάλιστα - από το περιεχόμενό του. Για να υπάρξει διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας, απαιτούνται άμεσες και αποφασιστικές κινήσεις σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η αύξηση των εσόδων του κράτους θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η παροχή κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με ενεργοποίηση της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι μέτρα που πρέπει να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

Δεύτερον, στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη διασφάλιση επαρκών πόρων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι στόχος που δύσκολα θα επιτευχθεί όσο η ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία είναι ανύπαρκτη και τα πραγματικά επιτόκια προς επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Για τον ίδιο λόγο είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρίτον, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές, ώστε να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, δεν είναι απλώς υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Είναι αναγκαία προαπαιτούμενα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η Ελλάδα πράγματι έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και έχει πετύχει αρκετά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Οι θυσίες αυτές πρέπει, τώρα, να αποκτήσουν αντίκρισμα, μέσα από την αποτελεσματική προώθηση των κατάλληλων πολιτικών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εδραιωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα".

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή