LOGO CORFUCCI EL(2)

Οικονομική Επικαιρότητα 7 Φεβρουαρίου 2025

Ενημερωτική Επισκόπηση των σημαντικότερων οικονομικών και εμπορικών ειδήσεων από το Επιμελητήριο Κέρκυρας.

(*Πηγή ενημέρωσης (ΕΣΕΕ) Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας).

 

 

Οικονομική Επικαιρότητα_ 7 Φεβρουαρίου 2025

 

  • Σαντορίνη: Πόσο μπορούν να πλήξουν τα Ρίχτερ τα τουριστικά έσοδα της χώρας

Η Σαντορίνη δίνει το 4% των τουριστικών εσόδων της χώρας. O κύκλος εργασιών των καταλυμάτων στο νησί που δοκιμάζεται από τους σεισμούς το 2023 ήταν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εστίαση ο κύκλος εργασιών πλησίασε το 2023 τα 200 εκατ. ευρώ.

https://www.ot.gr/2025/02/07/tourismos/santorini-poso-mporoun-na-pliksoun-ta-rixter-ta-touristika-esoda-tis-xoras-grafima/

 

  • Μία «ανάσα» από τα 50 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές το 2024 – Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν

Tο εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τον τελευταίο μήνα του 2024 κατά 306,3 εκατ. ευρώ ή κατά 9%, στα 3,09 δισ. ευρώ από 3,40 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. 

https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1907102/mia-anasa-apo-ta-50-dis-oi-ellinikes-exagoges-to-2024-oi-kladoi-poy-xechorizoyn/

 

  • Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν και πόσο

Όπως φαίνεται ο νέος κατώτατος μισθός θα «σκαρφαλώσει» την Τρίτη,1η Απριλίου στα 870 ευρώ με 880 ευρώ από 830 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή αναμένεται να υπάρξει μια μηνιαία αύξηση της τάξεως των 40 ευρώ με 50 ευρώ (ή αλλιώς 5% με 6%).

https://www.enikonomia.gr/economy/gia-avrio-nea-anaprosarmogi-tou-katot/606695/

 

  • Παράταση για τις ρυθμίσεις χρεών στους Δήμους -Μέχρι πότε, σε πόσες δόσεις

Μέχρι και τις 14 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

https://www.economistas.gr/oikonomia/69062_paratasi-gia-tis-rythmiseis-hreon-stoys-dimoys-mehri-pote-se-poses-doseis

 

  • Εξαντλήθηκαν μέσα σε 48 ώρες 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Συνολικά 469 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν σε 255 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της δράσης «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», που χρηματοδοτείται με 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2285094/exantlhthhkan-mesa-se-48-ores-12-ekat-eyro-apo-to.html

 

  • ΥΠΕΘΟ: Μήνυμα-φρένο στην πλειοδοσία για δώρα στο δημόσιο – Προέχει η μείωση φορολογίας εισοδήματος

Δεν υπάρχουν τα χρήματα για την επαναφορά των δώρων στο δημόσιο, διαμηνύουν σταθερά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να βάλουν ουρανοκατέβατες αυξήσεις για δημοσίους υπαλλήλους, σε πρώτο πλάνο. 

https://www.capital.gr/oikonomia/3900522/upetho-minuma-freno-stin-pleiodosia-gia-dora-sto-dimosio-proexei-i-meiosi-forologias-eisodimatos/

 

  • Η Ε.Ε. εξετάζει αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων για περισσότερες αμυντικές δαπάνες

Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι περιορίζουν τα κρατικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, μια χώρα που υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 3% του ελλείμματος δεν θα τίθεται υπό πειθαρχική δίωξη εάν μια έκτακτη υπέρβαση οφείλεται σε δαπάνες για την άμυνα.

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/169432/reuters-i-e-e-tha-allaxei-toys-dimosionomikoys-kanones-gia-na-epitrepsei-perissoteres-amyntikes-dapanes/

 

  • Γιατί παραμένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πληθώρα κλάδων

Oι κυριότερες δεξιότητες που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θεωρούν κρίσιμες για την επιχείρησή τους σε ορίζοντα πενταετίας είναι οι ακόλουθες: ψηφιακές δεξιότητες (44,2%), τεχνικές δεξιότητες για το επάγγελμα (36,2%), ικανότητα συνεχούς μάθησης, ανάπτυξης και προσαρμογής (31,9%), επικοινωνιακές ικανότητες – δεξιότητες διαχείρισης πελατών (27,7%).

https://www.kathimerini.gr/visual/infographics/563457547/giati-paramenoyn-kenes-chiliades-theseis-ergasias-se-plithora-kladon/

 

  • ΕΚΤ: Δύο ακόμη μειώσεις στα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε «ουδέτερο» επίπεδο

Σύμφωνα με οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το ουδέτερο επιτόκιο –δηλαδή το επίπεδο δανεισμού που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη– εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 1,75% και 2,25%.

https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/ekt-dio-akomi-miosis-epitokion-boroun-na-odigisoun-sto-oudetero-epipedo/

 

  • Γερμανία: Το ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ μπορεί να εκνευρίσει τον Τραμπ

Η διεύρυνσή του προέκυψε από την αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και τις λιγότερες εισαγωγές. Η μικρότερη ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα είναι πιθανό να οφείλεται στην εξασθένιση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2024. 

https://www.imerisia.gr/kosmos/diethnis-oikonomia/105524_germania-rekor-sto-emporiko-pleonasma-me-tis-ipa-mporei-na

 

Προηγούμενο Οικονομική Επικαιρότητα 6 Φεβρουαρίου 2025

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:00 – 15:00

Newsletter

Εγγραφείτε και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα και τις ανακοινώσεις μας.

Ακολουθήστε μας στα social

©2025 Portal Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Designed & Developed by Knowledge A.E.