ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΚΕΡΚΥΡΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΑΝΟΝΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΕΡΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΡΑΧΑΒΗ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ
 

Στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης τοποθετείται η περιοχή της αρχαίας Κέρκυρας, η Παλαιόπολη. Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά μέρη της Κέρκυρας, με πολλά αξιοθέατα και παραθεριστική παράδοση πολύ πριν την εποχή του μαζικού τουρισμού. Από εδώ ξεκινά η χερσόνησος του Κανονιού στην οποία φιλοξενούντα τα πιό γνωστά και πολυσύχναστα τοπόσημα του νησιού: το Μον Ρεπό, το Κανόνι με το ποντικονήσι και το Καζίνο.

Η κατοίκηση στην Παλαιόπολη, που ήταν ο πυρήνας της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, ξεκινά στα τέλη του 8ου αι. π.Χ., όταν έφτασαν στην περιοχή οι Κορίνθιοι άποικοι. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε οικιστικά στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγω της καταστροφής της από τις βαρβαρικές επιδρομές, και οι κάτοικοί της ίδρυσαν την σύγχρονη πόλη της Κέρκυρας. Η αρχαία πόλη εκτείνεται από τη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου (το αρχαίο Υλλαϊκό λιμάνι) στα δυτικά και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Γαρίτσας (το λιμάνι του Αλκινόου) στα ανατολικά. Στα δυτικά ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετείται από το ορατό τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης, το γνωστό σαν τείχος της Νεραντζίχας, που σώζεται πάνω σε χαμηλό λοφίσκο νότια του αεροδρομίου της Κέρκυρας. Ανατολικά του τείχους έχουν αποκαλυφθεί ένα μεγάλο τμήμα από το πλακόστρωτο της αγοράς της αρχαίας πόλης και λείψανα διαφόρων οικοδομημάτων της. Στο ανατολικό άκρο της αρχαίας αγοράς ο επισκέπτης συναντά τμήμα των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ πιο νότια βρίσκεται συγκρότημα λουτρών των ρωμαϊκών χρόνων (το καλύτερα σωζόμενο κτήριο της εποχής στην περιοχή). Στην περιοχή της Παλαιόπολης, όπως είναι φυσικό, συναντάμε ένα πλήθος από μνημεία του παρελθόντος και έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε μια ιδέα της εξέλιξης και της ακμής της πόλης. Πιό σημαντικά από αυτά είναι:

Ναός Αρτέμιδος Γοργούς

Ο αρχαϊκός ναός της Αρτέμιδας Γοργούς· έργο των αρχών του 6ου αι. π.Χ. και ένας από τους πρωϊμότερους ολόλιθους δωρικούς ναούς της πατρίδας μας, ήταν ο ναός της προστάτιδας της πόλης. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το τείχος της Νερατζίχας. Το εντυπωσιακό και φημισμένο αέτωμα του ναού φυλάσεται και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όμως ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στον αρχαιολογικό χώρο τον μεγάλο βωμό (έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους στην Ελλάδα).

Μνημείο Μενεκράτη

Το σπάνιο στο είδος του ταφικό μνημείο του Μενεκράτη (6ος αι. π.Χ.), με την εξαιρετικά διατηρημένη κυκλική λιθοδομή και την μοναδική του κωνική στέγη. Ο Μενεκράτης ήταν σημαντική προσωπικότητα της αρχαϊκής κοινωνίας της Κέρκυρας, που οι συμπολίτες του τον τίμησαν μετά θάνατον με αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα μνημείο. Στο μνημείο σώθηκε αρχαϊκή επιγραφή δέκα στίχων, μία από τις αρχαιότερες ελληνικές επιγραφές.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Παλαιόπολης

Η παλαιοχριστιανική βασιλική (5ος αι.) της Παλαιόπολης είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Παρόλο που φυσικά σώζονται μόνο ερείπια από αυτήν, είναι αρκετά εντυπωσιακό μνημείο. Ο ναός ήταν κτισμένος στο κέντρο της ρωμαϊκής αγοράς της Κέρκυρας και πολύ κοντά στο λιμάνι. Πρόκειται για πεντάκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, διπλό νάρθηκα, αίθριο, προκτίσματα και πλούσιο γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο· ήταν δηλαδή ένα πολύ επιβλητικό συγκρότημα στα χρόνια της ακμής του. Στα μεσαιωνικά χρόνια γνώρισε πολλές καταστροφές από τους επιδρομείς του νησιού και ξανακτίσθηκε τον 11ο αι., ενώ τον 15ο αι. αποτέλεσε καθολικό μεγάλου μοναστηριακού συγκροτήματος. Ο ναός βομβαρδίστηκε κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Ναός Ιάσωνος & Σωσιπάτρου

Ο ναός των Αγ. Ιάσονος και Σωσιπάτρου, που κήρυξαν τον Χριστιανισμό στην Κέρκυρα τον 1ο αι. είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Κέρκυρας. Τυπολογικά, ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του δικίονου (δίστυλου) σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, καθώς ο τρούλος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες, ένα σχετικά σπάνιο τύπο στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αρχαιότερα δείγματα αυτού του τύπου, πράγμα που του δίνει μιαν ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία. Στο εσωτερικό της εκκλησίας φιλοξενούνται σημαντικές εικόνες του Εμμανουήλ Τζάννε και του Μιχαήλ Δαμασκηνού, κορυφαίων εκπροσώπων της κρητικής μεταβυζαντινής τέχνης. Εντυπωσιακό είναι και το μαρμάρινο μπαρόκ τέμπλο του ναού· έργο του 18ου αιώνα.

Μον Ρεπό, ΚέρκυραΤο πιό γνωστό τοπόσημο της περιοχής της Παλαιόπολης είναι αναμφισβήτητα το Μον Ρεπό. Πρόκειται για εξαιρετική έπαυλη του 19ου αι., που χτίστηκε από τον Αγγλο Αρμοστή και χρησιμοποιήθηκε, από το 1864 μέχρι και το 1967, σαν παραθεριστική κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Βρίσκεται στην καρδιά μιας καταπράσινης έκτασης 260στρ. με πυκνή βλάστηση και έξοχους κήπους Μον Ρεπόμε περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, που έχει ενσωματώσει θραύσματα της αρχαίας πόλης. Είναι ένα ειδυλλιακό σύνολο που κορυφώνεται στο κτήριο της πολυτελούς τριώροφης έπαυλης. Στο κτήριο κυριαρχούν οι λιτές φόρμες και τα πολλά και μεγάλα ανοίγματα, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νεοκλασικού ρυθμού εκείνης της περιόδου. Είναι ένα από τα πρωϊμότερα νεοκλασικά κτήρια του ελλαδικού χώρου, με ιχυρές καταβολές στα αγγλικά πρότυπα της εποχής του. Σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης, που σκοπός του είναι να διαφυλάξει και να προβάλει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του χώρου της Παλαιόπολης. Σε αυτό στεγάζεται η έκθεση των αρχαιολογικών αντικείμενων από τις ανασκαφές της Παλαιόπολης, που καλύπτουν την περίοδο από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ
Η ΣΠΙΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΒΙΔΟ
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ











Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στην Κέρκυρα
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΑΞΟΙ-ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
Επιμελητήριο Κέρκυρας