ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
 ΑΡΧΙΚΗ  ΚΕΡΚΥΡΑ  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΑΝΟΝΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΕΡΜΟΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΗΣΑΚΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΡΑΧΑΒΗ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑ
Η ΣΠΙΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
 
πατήστε για μεγέθυνση
Ανάκτορο Μιχαήλ & Γεωργίου
πατήστε για μεγέθυνση
Δημοτικη Πινακοθήκη Κέρκυρας
πατήστε για μεγέθυνση
Η Σπιανάδα
πατήστε για μεγέθυνση
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
πατήστε για μεγέθυνση
Μουσείο Σολωμού
πατήστε για μεγέθυνση
Σπιαναδα
πατήστε για μεγέθυνση
Άποψη της Σπιανάδας

Ανάμεσα στην Contrafossa και την Παληά Πόλη απλώνεται η φημισμένη Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας (με μέγιστο μήκος 500μ και μέγιστο πλάτος 220μ) και ίσως και η ωραιότερη. Η Σπιανάδα είναι καρδιά της Κέρκυρας· ο χώρος όπου συμβαίνουν τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της εξαιρετικά ζωηρής αυτής πόλης. Δημιουργήθηκε, με την καταστροφή του ανατολικού τμήματος της Παληάς Πόλης, για αμυντικούς λόγους, όμως η ζωή κάλυψε αυτό το κενό με έργα ειρήνης και πολιτισμού.

Στην βορειοδυτική της πλευρά εκτείνεται το περίφημο Λιστόν, το γνωστότερο τοπόσημο της πόλης και κέντρο της κοσμοπολίτικης Κέρκυρας, μια εξαιρετική τοξοστοιχία, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα. Το όνομά του στην βενετσιάνικη διάλεκτο, σημαίνει τον πλατύ και ίσιο δρόμο. Είναι κτίσμα της 2ης Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814), σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι τοξοστοιχίες επεκτάθηκαν και προστέθηκαν όροφοι. Οι χώροι του φιλοξενούν δεκάδες καφέ και εστιατόρια, που υποδέχονται την πλειοψηφία των Κερκυραίων και των επισκεπτών του νησιού.

Στην βόρεια άκρη της πλατείας στέκεται το Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου, εντυπωσιακό κτήριο της Αγγλοκρατίας, που σήμερα φιλοξενεί την Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλοκρατίας και ένα από τα πρώτα νεοκλασσικά κτήρια της Ελλάδας. Φιλοξενούσε τα γραφεία και την κατοικία του Αγγλου Αρμοστή. Αργότερα ήταν έδρα της Ιονίου Γερουσίας μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, οπότε παραχωρήθηκε από τους Αγγλους στο ελληνικό δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε σαν θερινό ανάκτορο των βασιλέων της Ελλάδος, ενώ για μερικά χρόνια στέγασε και την αρχαιολογική συλλογή της Κέρκυρας. Την όψη του κοσμεί μια δωρική κιονοστοιχία και δύο μεγαλοπρεπείς πύλες, που σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό τόξο, που οριοθετεί το βόρειο άκρο της Σπιανάδας. Το κεντρικό τμήμα πάνω από το γείσο διακοσμείται με ανάγλυφες παραστάσεις του Κερκυραίου γλύπτη Προσαλέντη, που εικονίζουν τα Ιόνια νησιά. Ενώ το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο με γλυπτά και ζωγραφική. Τα δύο μουσεία που σήμερα φιλοξενεί, είναι εξαιρετικά πλούσια σε εκθέματα και έχουν δημιουργηθεί μέσω δωρεών Κερκυραίων συλλεκτών και καλλιτεχνών· δείγμα της μοναδικής φιλοκαλλίας της κερκυραϊκής ψυχής.

Η πόλη φιλοξενεί πολλά μουσεία και ιστορικά πολιτιστικά ιδρύματα, ίσως όσο καμμιά άλλη πόλη στην Ελλάδα, και λίγες σε όλη την Μεσόγειο. Εκτός από όσα ήδη αναφέρθηκαν, ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το Μουσείο Σολωμού, που φιλοξενείται στο σπίτι όπου έζησε και εργάστηκε ο εθνικός μας ποιητής. Εδώ ο μέγιστος των νεοελλήνων ποιητών επεξεργάσθηκε το μεγαλύτερο και ωριμότερο μέρος του έργου και δίκαια μπορεί να θεωρηθεί σαν ιερό τέμενος της ελληνικής γλώσσας. Στο Μουσείο φυλάσσεται το γραφείο του ποιητή και εκτίθεται υλικό σχετικό με την ζωή, το έργο, και την εποχή του ποιητή. Εδώ, επίσης, στεγάζεται η πλούσια βιβλιοθήκη του Κέντρου Σολωμικών Σπουδών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί τα πολύ σημαντικά γλυπτά του αρχαϊκού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς, στεγάζει ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Κέρκυρας, αναδεικνύοντας την πολιτισμική διαχρονία του νησιού. Στο μουσείο εκτίθεται το μνημειώδες και εντυπωσιακό αέτωμα του ναού της θεάς Αρτέμιδος, που αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχαϊκής γλυπτικής διακοσμητικής, μεγάλης αξίας, τόσο καλλιτεχνικής όσο και αρχαιολογικής, καθώς είναι το παλαιότερο σωζώμενο λίθινο αέτωμα της Ελλάδας. Αλλά και τα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου δεν είναι λιγώτερο αξιόλογα και ιδιαίτερα.

 

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ
Η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ
ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΒΙΔΟ
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ











Καιρός
  Χρήσιμες Πληροφορίες

Τουρισμός στην Κέρκυρα
Δρομολόγια Πλοίων
Δρομολόγια Αεροπλάνων
Χάρτης Πλοίων
Χρήσιμες Συνδέσεις
Επικοινωνία
  Αναζήτηση Καταλυμάτων

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΑΞΟΙ-ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ ΔΙΑΜΟΝΗ
Επιμελητήριο Κέρκυρας