αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I www.corfucci.gr I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
[Όλες]
Τουρισμός
Εξωστρέφεια
Ενέργεια
Περιβάλλον
Επιχειρήσεις
Νομοθεσία
Κέρκυρα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
[Όλοι]
Χονδρογιάννης Γεώργιος
Γαλιατσάτος Θεόδωρος
Πανδή Νικολέττα
Νικολούζος Κωνσταντίνος
Σαμοΐλης Στέφανος
Βάκη Φωτεινή
Γκίκας Στέφανος
Γκερέκου Άντζελα
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ραιδεστινός Γεώργιος
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ, ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ»
 
Αρθρα 

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ, ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ»
Συγγραφέας:  Χονδρογιάννης Γεώργιος
Θεματολογία:  ΤουρισμόςΕπιχειρήσεις
03/06/2015

πατήστε για μεγέθυνση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη, συμμετείχε στις 23 Μαΐου στο Διεθνές Φόρουμ που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας , με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), με θέμα «Οικονομικές Επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους Παράκτιους, Νησιωτικούς και Παραποτάμιους Προορισμούς». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών,  Ναυτιλίας και Τουρισμού και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Η απήχηση της ημερίδας αποδείχθηκε υψηλών προσδοκιών, καθώς συμμετείχαν φορείς από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όλο το οικονομικό και τουριστικό εύρος, προεξάρχουσας της Αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη που βρέθηκε ξανά στον τόπο καταγωγής της.
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και είναι πρωταγωνιστής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όντας ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου. Επίσης η υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι του Κατάκολου, το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των αξιοθέατων που προσφέρει στους επισκέπτες, συγκαταλέγεται στα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας πανελλαδικά, προσφέροντας τις παροχές ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού εξυπηρετώντας την κίνηση προς την Αρχαία Ολυμπία.


Η κ.Κουντουρά ανέλυσε τους 6 βασικούς στόχους της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής: 
α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τις 180 στις 215 μέρες, με απώτερο στόχο τους 12 μηνες,
β) την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, κ.ά., κάτι που θα συμβάλει στην εδραίωση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και θα φέρει στο προσκήνιο περιοχές που έως τώρα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα προορισμών διεθνούς ενδιαφέροντος.
γ) στη διείσδυση σε νέες αγορές, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα συνδεμένα με τον πολυθεματικό τουρισμό και την ασύγκριτη πολιτιστική ιστορία και παράδοση
δ) στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ξεκάθαρη περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των διατάξεων που θα διευκρινίζουν και θα συμπληρώνουν τα νομοθετικά κενά σε όλα τα επίπεδα της  νέας τουριστικής πολιτικής.
Ε) στη συνεργασία με τον α΄και β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έναν ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  με όραμα το ισχυρό εθνικό τουριστικό brandname.
Στ) στην προσέλκυση επενδύσεων με αφετηρία τον τουρισμό αλλά και κλάδου που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση .
 Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας, στους οποίους δεσμεύθηκε ότι θα θεσπίσει τουριστική νομοθεσία για να προστατευθεί το παραγόμενο κάθε φορά προϊόν που προκύπτει ως τουριστικός προορισμός.
Επί της ημερίδας τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης ως εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ ο οποίος επεσήμανε ότι η κρουαζιέρα πρέπει να δώσει ώθηση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και την οικονομία μας και πρέπει να κάνουμε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις με τη δημιουργία υποδομών.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός της ελληνικής κρουαζιέρας με σκοπό την ανάκαμψη του κλάδου αυτού, αντίστοιχη της δυναμικής της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τους διεθνώς αναγνωρισμένους προορισμούς, αλλά και προορισμούς περιφερειακούς με χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα, όπως τα μικρά νησιά μας. 
Ο κ. Χονδρογιάννης τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες-κλειδιά που διαμορφώνουν την πορεία της κρουαζιέρας, όπως: οι προσδοκίες των επιβατών (προσβασιμότητα, παροχή υπηρεσιών μεταφοράς, ημερήσιες εκδρομές κλπ), οι ανάγκες της ναυτιλιακής εταιρίας και του πλοίου (π.χ. δυνατότητες εύκολης προσέγγισης και δεσίματος), οι εκτιμήσεις των τοπικών ανταποκριτών της εταιρίας και σχεδιαστών της πορείας και οι επιπλέον προσφερόμενες τοπικές εμπειρίες (π.χ. γιορτές κρασιού).

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος χαρακτήρισε το συνέδριο ως απαρχή μιας πρωτοβουλίας για γνήσια συνεργασία των προορισμών με τις επιχειρήσεις της κρουαζιέρας για την ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων μιας και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα Επιμελητήρια μέλη της είναι έτοιμα να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν κατά τρόπο θετικό στον διάλογο αυτό.


Με εκτίμηση
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ:

ΟΝΟΜΑ:  
EMAIL:    
ΣΧΟΛΙΟ:  (μέχρι 2000 χαρακτήρες)
Για λόγους ασφάλειας παρακαλούμε πληκτρολογήστε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα στο ανάλογο πεδίο. Σε περίπτωση που ο κωδικός είναι δυσανάγνωστος μπορείτε να ανανεώσετε τον κωδικό πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σχόλια χρηστών για το συγκεκριμένο άρθρο.