ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους Βουλευτές Κέρκυρας, για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID 19 μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
13/01/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει για την επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους Βουλευτές Κέρκυρας, για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID 19 μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ, 13/01/2021

Αρ. Πρωτ. 36

 

Προς

 

-Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

 

                                                                                    . -Υπ.  Οικονομικών

                        κ. Χρήστο Σταϊκούρα

-Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

-Βουλευτές Κερκύρας

 

Στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID 19 μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

 

Επιτρέψτε μας να χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε ως θεσμός και ειδικότερα μέσω του ρόλου μας ως συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας για θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, να σας μεταφέρουμε την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου της Κέρκυρας αναφορικά με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Την δεδομένη χρονική στιγμή οι επιχειρήσεις αναμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα του προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», στο οποίο είχε οριστεί ως πιθανή τελική ημερομηνία αποτελεσμάτων η 31/12/2020, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν αιτηθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , καθώς  δεν γνωρίζουν ακόμα εάν έχει εγκριθεί ή όχι το αίτημά τους και πότε θα τους καταβληθούν τα ποσά χρηματοδότησης, τα οποία είναι αναγκαία ως κεφάλαιο κίνησης.

Εν συνεχεία, αναφερόμαστε στο πρόγραμμα της εστίασης για την επιχορήγηση της προμήθειας θερμαντικών συσκευών σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο έχει ως θετικό στοιχείο την αναδρομική ισχύ από 1/2/2020 και το ότι το ποσό με το οποίο επιχορηγείται η επιχείρηση στο πλαίσιο της Δράσης είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Ωστόσο, κατά την γνώμη μας παρατηρούνται κάποιες αστοχίες ως προς το ποσό που χρηματοδοτείται που φτάνει μέχρι τα 100 € για την προμήθεια κάθε θερμαντικού σώματος με τον περιοριστικό όρο των δέκα (10) τετραγωνικών μέτρων ανά επιχείρηση, το οποίο θεωρούμε ότι είναι σχετικά χαμηλό.

Η αγορά σωμάτων καινούριων και αμεταχείριστων θα ήταν αναγκαίο να καλύπτει τουλάχιστον τα 300-500 € κατ’ ελάχιστο. Επίσης, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης εξακολουθούν να μην λειτουργούν με κρατική εντολή και μη γνωρίζοντας το χρονικό ορίζοντα του ανοίγματος του κλάδου της εστίασης, οι επιχειρήσεις κινούνται διστακτικά στο να προβούν σε τέτοιου είδους αγορές οι οποίες μπορεί να μην φανούν χρήσιμες σε περίπτωση ανοίγματος των επιχειρήσεων μετά το Πάσχα για παράδειγμα. Για να υποβάλουν πρόταση χρειάζεται η αγορά και συγχρόνως η εξόφληση των παραστατικών, συνεπώς το πρόγραμμα αποτρέπει τους επιχειρηματίες που δεν έχουν ήδη πραγματοποιήσει αγορές τέτοιου είδους να προβούν σε μία νέα επένδυση χωρίς να είναι βέβαιοι εάν θα ενταχθούν ή όχι και αν θα τους φανούν χρήσιμα στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, στην Κέρκυρα δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης οι οποίες λειτουργούν εποχικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς αποκλείονται από το πρόγραμμα,  διότι δεν έχουν κανένα όφελος από την αγορά θερμαντικών.

Τέλος, μετά και την προδημοσίευση του προγράμματος e-λιανικό αναμένουμε το πρόγραμμα για το λιανεμπόριο που θα αφορά την κατασκευή e-shop και το οποίο προσδοκούμε να δώσει μία ανάσα στις επιχειρήσεις του εμπορίου που έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος του τζίρου τους.

Το λιανεμπόριο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις καθώς  όλο το τελευταίο διάστημα είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών που δεν έπαψαν να λειτουργούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου , με αποτέλεσμα να μετακυλιστεί μεγάλο μέρος του τζίρου από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες , που βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή της λειτουργίας τους προς τα μεγάλα καταστήματα του κλάδου.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας καλείται να μεταβεί σε ένα νέο τεχνολογικό περιβάλλον όπου θα πουλάει τα εμπορεύματά του με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χρειάζεται να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Καλείται να γίνει γνώστης της φωτογράφισης των προϊόντων που διαθέτει, της επεξεργασίας αυτών, να μάθει την λειτουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος κλπ. και όλα αυτά μόνος του ή, στην καλύτερη περίπτωση, με το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο όμως δεν εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους  εργασίες. Ο επιχειρηματίας αδυνατεί αυτή τη στιγμή να προσλάβει προσωπικού που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιεί τις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.

Οι ΜμΕ δεν ήταν έτοιμες για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Το να μεταπωλεί κανείς το προϊόν του στην τοπική αγορά που την γνωρίζει εδώ και χρόνια δεν είναι το ίδιο με το να απευθύνεται σε ένα κοινό ενδεχομένως πανελλαδικά. Χρειάζεται εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη, πρόσληψη νέου προσωπικού, αγορά Η/Υ , αποθήκη, μηχανήματα φωτογράφησης, κόστος κατασκευής ιστοσελίδας, διαφήμιση/ προώθηση και πολλά άλλα που θα προκύψουν στην πορεία. Επιπροσθέτως, έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα με τις μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη έτοιμο το ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν στην ουσία να το λειτουργήσουν.

Συνεπώς, αναμένουμε το νέο πρόγραμμα για το λιανεμπόριο να καλύπτει τις τόσο αυξημένες ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί λόγω της πανδημίας και παράλληλα αναμένουμε στήριξη  από το κράτος και τις τράπεζες στον επιχειρηματία που αγωνιά για το μέλλον του. Ας μην περιθωριοποιήσουμε τον ΜμΕ, ας μην αφήσουμε την τοπική οικονομία να καταρρεύσει και την ανεργία να καλπάσει. Ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή  να μας δοθεί η απαιτούμενη  βοήθεια, ούτως ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στη νέα ενεργή εμπορική πραγματικότητα με σύμμαχο το κράτος, τις τράπεζες και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και Πρόεδρος του

Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

 

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
20210113_EPISTOLI_YP_F71575270.ANAPTYXIS.pdf