ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
01/10/2012
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Synedrio_F1349766901.jpg

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Σύνεδροι

Σας καλωσορίζω στο φιλόξενο νησί του Ιονίου, την Κέρκυρα και σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες για την συμμετοχή  σας στο Συνέδριο “Κρουαζιέρα και Τοπική Κοινωνία” όλου του επαγγελματικού κόσμου της Κέρκυρας.

Ζούμε σε μια περίοδο που η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική και τα προβλήματα στην διεθνή οικονομία πολλαπλασιάζονται. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη μας γεμίζουν με ανησυχία αβεβαιότητα ανασφάλεια και δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Ειδικότερα στη χώρα μας τα οικονομικά προβλήματα και η ύφεση συνεχίζονται με αποτέλεσμα  η κρίση να βαθαίνει και το ξεπέρασμα της να καθίσταται όλο και πιο δύσκολο.

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η  κρίση δεν ξεπερνιέται με  την αύξηση των προστατευτικών μέτρων και την μείωση της εξωστρέφειας. Αντιθέτως, λύση είναι η αναζήτηση νέων προοπτικών. Θα ξεπεράσουμε την Κρίση  και θα περάσουμε στη φάση της Ανάκαμψης με κινήσεις τολμηρές και μετρημένες, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με προσπάθειες που θα συντείνουν στην βελτίωση της εικόνας μας στο εξωτερικό και θα αναδείξουν τα μοναδικά μας πλεονεκτήματα.

Ο Τουρισμός μας μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής στην πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Είναι ήδη  σημαντική η συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας και μπορεί επί πλέον να συμβάλλει αποφασιστικά στην διαδικασία επανατοποθέτησης της θετικής εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και τις Διεθνείς Αγορές.

Μέσα σε όλα αυτά, η κρουαζιέρα είναι ένας εξωγενής παράγοντας που βρίσκεται σε υγιή ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική μας ανάκαμψη. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ καλύτερα απ’ ότι έχουμε κάνει ως τώρα την μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων προορισμών μας, αλλά και την στρατηγική θέση που έχει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής κρουαζιέρα εισφέρει στην Ευρωπαϊκή Οικονομία - μόνο από απ’ ευθείας δαπάνες κρουαζιερόπλοιων και επιβατών – πολλά  δις ευρώ ετησίως. Το πως αυτά τα οφέλη κατανέμονται στις τοπικές οικονομίες εξαρτάται από τις προσπάθειες που οι ίδιες οι κοινωνίες  κάνουν και από το πόσο αποτελεσματικά διεκδικούν το μερίδιο τους.

Σήμερα δεν έχω σκοπό να σας απασχολήσω με τις ελλείψεις σε θέματα υποδομών των λιμανιών μας, ούτε θα σταθώ στην ανάγκη για την δημιουργία ενός κεντρικού φορέα προβολής για την κρουαζιέρας που θα παρέχει την δυνατότητα καλύτερου συντονισμού των δράσεων και της επικοινωνίας γενικότερα. Εδώ απλά να σημειώσω ότι για μορφές τουρισμού όπως ο Αγροτουρισμός ή ο θρησκευτικός τουρισμός είμαστε πιο καλά οργανωμένοι. Και για έναν τόσο προσοδοφόρο κλάδο δεν έχουμε τίποτα να επιδείξουμε.

Κυρίες και Κύριοι

Αν έχει κάτι θετικό να προσφέρει η οικονομική κρίση που μας διαπερνά αυτό είναι η αφύπνιση από τον λήθαργο των προηγούμενων χρόνων και η συνειδητοποίηση ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει από μόνες τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Κάθε χρονιά που περνά τα μεγέθη των πλοίων μεγαλώνουν μαζί με τις απαιτήσεις  των τουριστών στην ποιότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών. Αυτές όμως οι απαιτήσεις δυστυχώς συνδυάζονται με τους κλειστούς δρόμους λόγω καταλήψεων της Αθήνας, τα κλειστά μουσεία και την προβληματική διακίνηση των επιβατών στις πόλεις που πολλές φορές γίνεται εφιαλτική.

Στον νομό μας η κατάσταση του λιμένα και η διακίνηση των επιβατών κρίνεται ως ικανοποιητική. Παρόλα αυτά όμως και εδώ δεν λείπουν οι ερασιτεχνισμοί και τα μεγάλα προβλήματα απότοκα της έλλειψης συνεργασίας και του κακού συντονισμού των φορέων του νησιού μας.

Αρκεί να σας υπενθυμίσω ότι το κεντρικό θέμα των τοπικών δελτίων στο νησί μας κάθε χρόνο είναι ο χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων. Αντιλαμβάνομαι ότι το οικονομικό συμφέρον απασχολεί όλους τους κλάδους της οικονομίας. Πρέπει όμως όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι στόχος των ενεργειών μας δεν πρέπει να είναι η κερδοσκοπία και η παραπλάνηση του τουρίστα. Αντιθέτως, μοναδικό μας μέλημα πρέπει να είναι ο ευχαριστημένος τουρίστας.

Όλοι μας πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειες μας στην γρήγορη, ασφαλή και ευχάριστη διακίνηση του επισκέπτη μας σε ό,τι αυτός επιλέξει. Μικροπολιτικές, μικροσυμφέροντα, μικροεξυπηρετήσεις δεν χωρούν πλέον.

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας προτείνει την δημιουργία ενός οργάνου ευέλικτου και αποτελεσματικού που κάθε χρόνο θα μελετά, θα προτείνει, θα οργανώνει και θα συντονίζει ενέργειες που θα εξυπηρετούν τέτοιους στόχους.

Κλείνοντας για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας σε αυτό το Συνέδριο.

 

Δείτε συνημμένα και τις δηλώσεις του Προέδρου σε τοπικά ΜΜΕ

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
DiloseisProedrouEpimelitiriou_F1977120902.doc