ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   /   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Ρύθμιση οφειλών μέσω δανεισμού με πιο πολλές δόσεις.
24/06/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΕΝΤΟΣ των επόμενων ημερών αναμένεται να συμφωνηθεί αν θα δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου, πέρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα ποσά μέσω της δημιουργίας ειδικών τραπεζικών προϊόντων και δανείων με χαμηλό επιτόκιο και σε περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις κινούνται σε θετική τροχιά με βάση τη σχετική πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η διοίκηση του ΙΚΑ στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Το θέμα εξετάζεται υπό το συντονισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ και αναμένονται εξελίξεις στις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει συνεχείς επαφές τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η πρόταση αφορά το σχεδιασμό ενός τραπεζικού προϊόντος με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής σε περισσότερες από 48 δόσεις που νομοθετήθηκε παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης, των διοικήσεων των ταμείων και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για περισσότερες δόσεις. Με το δάνειο θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 72 δόσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση θα γίνεται μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις και η επιχείρηση έχει καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ, ενώ πρόσθετη εγγύηση για τα δάνεια εξετάζεται να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ.
Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα «βλέπουν» θετικά τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, που θεωρούν ότι αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, οι ρυθμίσεις δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές των ταμείων σήμερα «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ), οι προοπτικές είναι δυσοίωνες λόγω της ύφεσης και της αυξανόμενης ανεργίας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναζητά εναγωνίως λύση στο πρόβλημα.

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή