ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΜΑΘΗΤΕΙΑ 2022-2023
19/07/2022
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Αφορά επιχειρήσεις που μπορούν να προσφέρουν θέση μαθητείας σε απόφοιτο που θα αμείβεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.. 

 

 

  Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ., και περιλαμβάνει: Α. «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο »: 

Δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου εκάστου έτους με μέγιστη διάρκεια 172 ημερολογιακών ημερών (για να θεωρηθεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένο), συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας. 

Το πρόγραμμα τριάντα δύο (32) ωρών εβδομαδιαίως είναι επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, οκτώ (8) ώρες την ημέρα, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός.

Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των κανονικών αδειών (12 εργάσιμες ημέρες) είναι υποχρεωτική μέχρι τη λήξη της σύμβασης μαθητείας ή των αναλογικών αδειών μέχρι τη διακοπή της σύμβασης. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη μαθητείας». Β. «Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας» :Δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου, διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) ή/και σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. Το πρόγραμμα θεωρείται ολοκληρωμένο με τη συμπλήρωση των ωρών του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας και των ημερών μάθησης στον εργασιακό χώρο όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.   

 

Ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρησή μου; 

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ήτοι 30,26€, ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο υπουργείο. Το ποσό της επιδότησης από το Υ.ΠΑΙ.Θ. καλύπτει το σύνολο της αποζημίωσης του μαθητευόμενου και προέρχεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο και καταβάλλεται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέα Παιδείας / Ειδικός Λογαριασμός του Υ.ΠΑΙ.Θ. στους μαθητευόμενους. Ο εργοδότης καταβάλλει μηνιαίως τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές όπως αυτές ορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο για το σύνολο των ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο. Για τις ημέρες που ο μαθητευόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια (12 ημέρες), ο εργοδότης επιβαρύνεται και με το σύνολο της ημερήσιας αποζημίωσης του μαθητευόμενου.   

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ_ΣΗΜΕΙΩΜΑ_ΓΙΑ_ΙΔΙΩΤΕΣ_ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022-23
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ