ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. | Υποχρέωση του εργαζόμενου και του εργοδότη για self test και rapid test εβδομαδιαίως
29/07/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Σας ενημερώνουμε σχετικά με το έγγραφο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.

 

Με την απόφαση 46819 και αριθμό φύλλου 3276 τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, επιβάλλει και στον εργοδότη και στον εργαζόμενο self test και rapid test.

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

 

Στον κλάδο της Εστίασης και Διασκέδασης, οποιοδήποτε πρόσωπο εργάζεται με φυσική παρουσία ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ:

 

 Self test το οποίο θα πραγματοποιείται 24 ώρες πριν την προσέλευση στην Εργασία του. Το rapid test θα πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου, θα ελέγχεται από τον εργοδότη και θα δηλώνεται ως την 5η ημέρα κάθε εβδομάδας. ΠΡΟΣΟΧΗ η δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα Εργάνη

 

 Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνείται να υποβληθεί σε τεστ, ο εργοδότης έχει νόμιμο δικαίωμα να μην του επιτρέψει να εργαστεί αλλά ούτε και να πληρωθεί.

 

 Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες, ως επίσης και αυτοί που έχουν νοσήσει, δεν υποχρεούνται ούτε σε self test ούτε σε rapid test.

 

Δυστυχώς οι αστοχίες και η μη έγκυρη ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή των μέτρων δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Αδιευκρίνιστο παραμένει το σημαντικό γεγονός, για το τι θα ισχύει, για εκείνους τους εργαζόμενους που εργάζονται με μειωμένο ωράριο και μέρες. Μετά από επικοινωνία μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης μας ενημέρωσαν ότι αναμένεται νέα διευκρινιστική απόφαση.

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ

 

 Έως 200 τ.μ. κατάστημα διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και την επόμενη κλείσιμο της επιχείρησης για 7 μέρες.

 

 Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και από την επόμενη μέρα κλείσιμο της επιχείρησης για 7 μέρες. Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο μετατρέπεται στις 10.000 ευρώ και 15 ημέρες κλείσιμο. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης κλείσιμο της επιχείρησης για 2 μήνες.

 

Δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ