ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
05/05/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Νέες πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας του ΥΠΕΞ με τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις


Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, προωθεί και προβάλλει  τις προσπάθειες και τις καινοτόμες δράσεις των ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων,που στοχεύουν στην επέκταση των εξαγωγών της χώρας.

Οι εξωστρεφείς φορείς και επιχειρήσεις θα προσκληθούν να υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Β8 του Υπουργείου Εξωτερικών τις προτάσεις τους, αλλά και τις ιδέες τους,με σκοπό την διάχυση αυτής της γνώσης, που θα οδηγήσει στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγώνκάθε ενδιαφερόμενης επιχείρησης, στο εξωτερικό.

Η παρούσα πρωτοβουλία  εισάγει την ανάγκη της συνεχούς επικοινωνίας-συνεργασίας των φορέων της Κυβέρνησης που ασχολούνται με την πολιτική της εξωστρέφειας, τόσο με όλους τους συλλογικούς φορείς της χώρας, όσο και με την μεμονωμένη επιχείρηση.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων εξωστρεφών οικονομικών φορέων και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης νέων κυβερνητικών πολιτικών.

Οι προτάσεις που θα υποβάλλονται θα αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, με σκοπό την κοινοποίησή τους στους εξαγωγείς της χώρας, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του ΥΠΕΞ. Η δημοσίευση των προτάσεων - ιδεών δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση τους από το Υπουργείο, το οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι οιουδήποτε τρίτου. Η λεπτομερής διαδικασία έχει αναρτηθεί στο agora.mfa.gr. (link για το AGORA).

Υπενθυμίζουμε ότι η παραπάνω δράση εντάσσεται στο προγραμματισμό του ΥΠΕΞ για την στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στις δράσεις του ΥΠΕΞ , που ήδη υλοποιούνται ή υλοποιήθηκαν περιλαμβάνονται επίσης:

  • Αναδιάρθρωση γραφείων ΟΕΥ και άνοιγμα νέων γραφείων σε νέες αγορές (Άπω Ανατολής, Χώρες του Κόλπουκ.λπ)
  • Διαγωνισμός για νέους υπαλλήλους ΟΕΥ, 15 άτομα (ο πρώτος μετά το 2007)
  • Οκτώβριος 2015 – Δεκέμβριος 2016. 13 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές(ΜΔΕ) και 16-17 επιχειρηματικές αποστολές. Κατά το τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης την περίοδο Ιουνίου 2013, Ιανουαρίου 2015 οργανώθηκαν4 ΜΔΕ και 5 εμπορικές αποστολές.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας με τα επιμελητήρια, τα διμερή επιμελήτρια και τα εμπορικά τμήματα των ξένων πρεσβειών.
  • Αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης «Αγορά», εκπόνηση Οδηγών επιχειρηματικότηταςκαι ολοκλήρωση του συστήματος πιστοποίησης ISOτων ΟΕΥ.
  • Ανάρτηση διευθύνσεων Delicatessen από 70 χώρες στο www.agora.mfa.gr
  • Aνάρτηση 7.000 διευθύνσεων εισαγωγέων για 24 κλάδους από 40 χώρες, στο www.agora.mfa.gr
  • Συνομιλίες και παρουσιάσεις σε επενδυτικά funds, Thinktanks και μεμονωμένους επενδυτές (Από Δεκέμβριο 2015 έως σήμερα συναντηθήκαμε με άνω των 100 τέτοιους φορείς).
  • Συνδιοργάνωση με ΔΕΘ-HELEXPO, ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και τα Επιμελητήρια τριών Συμποσίων ανά γεωγραφική ζώνη. (Βαλκάνια, Εύξεινος Πόντος, Μεσογειακές χώρες). 1ο Συμπόσιο, 7-8 Ιουλίου 2016, με τις χώρες των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη
  • Ενεργοποίηση του προγράμματος Erasmus+ για τους φοιτητές/τριες, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στα γραφεία ΟΕΥ (πρώτη εφαρμογή του προγράμματος με 60 φοιτητές-τριες).
  • Κατάθεση έκθεσης στο ΚΥΣΟΙΠ για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των εξαγωγέων, που δεν προσκρούουν στις διατάξεις αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Υποβολή Έκθεσης, για το ΚΥΣΟΙΠ με θέμα τη μείωση σε 6-8 μήνες της διαδικασίας έγκρισης μιας ξένης επένδυσης.Έγινε πρώτη φορά καταγραφή της πορείας 18 μεγάλων ξένων επενδύσεων και σημειώθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης.
  • Πρόγραμμα προσέλκυσης ασθενών από Αραβικές χώρες και Ρωσία, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις κλινικές αποκατάστασης της χώρας.
  • Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των θερμών πηγών σε συνεργασία με Υπ. Τουρισμού (κατατέθηκε στο Υπ. Τουρισμού το σχέδιο).
  • Προώθηση με σκοπό τη δημιουργία του Νησιού της Τέχνης και του Πολιτισμού. Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον εκ μέρους των Ελληνοαμερικανών.
  • WindowtoGreece, Διοργάνωση εξωστρεφών δράσεων στο εξωτερικό από τα γραφεία ΟΕΥ (πρώτη προσπάθεια, έκθεση κρασιών, Λονδίνο 20 Απριλίου με 300 επισκέπτες γευσιγνώστες, εισαγωγείς και συντάκτες εξειδικευμένων περιοδικών)
  • Πρόγραμμα αδελφοποίησης αγορών (Μοναστηράκι-Πλάκα, Καπαλί Τσαρσί, Ισπαχάν, Καίρου και Μάρακες). Έχουν δοθεί οι σχετικές προσκλήσεις στους Πρέσβεις των χωρών των εν λόγω αγορών*


*Η Τουρκία ανταποκρίθηκε ήδη θετικά.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή