ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
25/02/2009
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ»

Με αφορμή τις εξελίξεις που αναμένονται στο θέμα του Ασφαλιστικού Συστήματος, αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώσω τη θέση ότι η μεταρρύθμιση που θα επέλθει στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνει με βάση το επικρατούν σημερινό σύστημα (Τριμερής Χρηματοδότηση) και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών ή αύξηση των ορίων ηλικίας. Τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στην επίλυσή του πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς ακρότητες και μεγαλοστομίες και να επιζητήσουν ευρεία κοινωνική συναίνεση για την λύση του προβλήματος.
Η απαιτούμενη αυτή κοινωνική συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεχούς και σωστής ενημέρωσης, ώστε όλοι να είμαστε άριστοι γνώστες του τι συμβαίνει. Ενδεικτικά θέματα πληροφόρησης είναι για παράδειγμα η προέλευση των πόρων του κάθε Ταμείου, ποιοι άλλοι τυχόν συνεισφέρουν στο κάθε Ταμείο κλπ.
Οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές που ενδεχομένως προκύψουν, όπως η ενοποίηση Ταμείων, ο επανακαθορισμός επαγγελμάτων βαρέων και ανθυγιεινών, θεωρούνται απαραίτητες. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είναι και άριστα τεκμηριωμένες.
Πρόσφατη αναλογιστική μελέτη (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, 2005), καταλήγει στα εξής σημαντικά συμπεράσματα :
1. Απαιτείται ορθολογική διαχείριση και σωστή αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων.
2. Απαιτείται κρατική χρηματοδότηση του συστήματος.
3. Απαιτείται βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών.
4. Αλλαγές και προσαυξήσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης δεν αποτελούν αξιόλογη και αξιόπιστη βάση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.
Έτσι, είναι προφανές ότι η βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων πρέπει να εξασφαλιστεί με:
• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, θέμα στο οποίο έχει δώσει μεγάλη έμφαση και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε).
• Ενοποίηση των Ταμείων σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του διοικητικού κόστους με παράλληλη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού ποσού ως αποθεματικών τους. Το τελευταίο μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση πολύ σημαντικών κερδών στις σύγχρονες αγορές χρήματος και να στηρίξει το σύστημα Ασφάλισης.
• Την υλοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία.
• Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές. Αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους ενώ τους χρειάζονται. Η βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, δίνει το περιθώριο ακόμη και για μείωση των εισφορών. Έτσι, μεσοπρόθεσμα,  θα υπάρξει αύξηση των εσόδων των Ταμείων, μείωση των δεικτών της ανεργίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
• Την μείωση και τον έλεγχο μέσω των νέων τεχνολογιών της συνταγογράφησης των φαρμάκων.
• Το γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο χρονιζουσών υποθέσεων.
• Τη συντόμευση του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων όσον αφορά εκκρεμείς υποθέσεις.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι με το υπάρχον σύστημα όποιος ασφαλίζεται για 15 χρόνια μόνο, παίρνει σύνταξη για το υπόλοιπο του προσδόκιμου χρόνου της ζωής του. Επίσης, μία άλλη παράμετρος του όλου θέματος που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι οι αναπηρικές συντάξεις.
Οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων ανέρχονται στους 320.000 συνολικά. Σε αρκετές περιοχές της χώρας αποτελούν περίπου το 30% των συνταξιούχων.
Σε αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνέβαλε το γεγονός ότι από το 1980 και μετά, για την εξυπηρέτηση της κακώς εννοούμενης κομματικής πελατείας, δόθηκαν πολλές συντάξεις αναπηρίας.
Έτσι στο καινούργιο πλαίσιο πρέπει να ληφθεί πρόβλεψη ώστε το σύστημα ασφάλισης να είναι πιο δίκαιο και να διέπεται από την αρχή της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή, το τι θα πάρει ο κάθε ασφαλισμένος όταν επέλθει ο χρόνος συνταξιοδότησής του να είναι ανάλογο με το τι καταβάλλει ως εισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του χρόνου. Οι πόροι που απαιτούνται για την αρχή της ανταποδοτικότητας εξασφαλίζονται από το γεγονός ότι όσο πιο μακροχρόνια είναι η επένδυση ή η  αποταμίευση τόσο πιο μικρό είναι το ρίσκο της επένδυσης ή αποταμίευσης και συνεπώς λιγότερο αβέβαιη η απόδοση στο κεφάλαιο.
Οι πολίτες ζητούν από τις Κυβερνήσεις και τους πολιτικούς μας το αυτονόητο, και ποιο είναι αυτό;  Να προχωρήσουν πάση θυσία οι μεταρρυθμίσεις.
Αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση το Ασφαλιστικό Σύστημα οδεύει προς κατάρρευση, εκτός εάν δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του λεγόμενου 4ου πυλώνα, δηλ. της Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να μην καθυστερούμε την αντιμετώπιση ενός θέματος που έπρεπε να είχε λυθεί ΧΘΕΣ. Δεν έχουμε το χρόνο σύμμαχό μας. Δεν επιτρέπεται να παίζουμε με το μέλλον των επόμενων γενιών και να αφήσουμε για αύριο κάτι που επιβάλλεται να γίνει σήμερα.   


Ο Πρόεδρος
του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή