ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
20/01/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο οποίος μετέχει στην Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) με την ιδιότητα του Οικονομικού Επόπτη συμμετείχε στην αποστολή της ΚΕΕΕ που παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., αλλά και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στους εκπροσώπους των Ευρωεπιμελητηρίων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

ME_F1157850405.ELL.PRESVI-CHALASTANI.JPG

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ενώ μετείχαν ακόμα ο Α` Αντιπρόεδρος, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.Στόχος της ελληνικής αποστολής ήταν η παρουσίαση - εκ μέρους των Επιμελητηρίων - των προτεραιοτήτων της Προεδρίας μας στην Ε.Ε. για το α` εξάμηνο του 2014, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων προώθησης των ελληνικών προϊόντων κατά τη διάρκειά της, καθώς και μια σειρά επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με το μέλλον και την περαιτέρω ανάπτυξη του Επιμελητηριακού Θεσμού.

Υπό το φως της παρούσας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην τόνωση της εξωστρέφειάς τους και στην υποβοήθησή τους στο να δικτυωθούν διεθνώς με άλλες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολλές από τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας της Ελλάδας συμπίπτουν με υφιστάμενες προτεραιότητες της Ε.Ε. και κατά συνέπεια μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς να απαιτήσουν - εκ μέρους της ελληνικής Προεδρίας - μακροχρόνιες και περίπλοκες διαδικασίες προώθησης και υιοθέτησης από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Τα Επιμελητήρια εκπληρώνοντας το θεσμικό τους ρόλο, ως συμβούλων της πολιτείας στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής ήδη έχουν υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση τις προτάσεις τους, για να συνεκτιμηθούν και να προωθηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, επί ελληνικής Προεδρίας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επανέλαβε την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με άμεσο πρώτο βήμα την τραπεζική ενοποίηση. Τόνισε, δε, ότι η ελληνική προεδρία θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση της πρόσβασης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά την πρόσβασή τους σε διεθνείς αγορές. 

Ο κ. Μίχαλος κατέληξε λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν επιτέλους τα σημαντικά βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα μας και να σταματήσουν να πιέζουν για τη συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας που έχει αποσαθρώσει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας, αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού νότου. 

Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις Βρυξέλλες, με τον Σύμβουλο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας, κ. Παντελή Γκάτσιο και ενημερώθηκε για τις ευκαιρίες και τις οικονομικές δυνατότητες που δίδονται σήμερα στους Έλληνες επιχειρηματίες στις Βρυξέλλες.

Η Διοίκηση της ΚΕΕE παραβρέθηκε και στην εκδήλωση για το νέο έτος του Ελληνοβελγικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου και του Bucephalos στην Ελληνική Πρεσβεία.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή