ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΡΗΜΙΤΗΣ
21/02/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κέρκυρα ήταν και παραμένει στόχος του Επιμελητηρίου μας. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και την εκπαίδευση όλων των ενδιαφερομένων με σκοπό να προετοιμαστεί η Κέρκυρα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν εισακουστήκαμε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο νησί μας να μην πραγματοποιηθεί καμία μεγάλη επένδυση που θα ανατρέψει εκ των πραγμάτων τα λιμνάζοντα ύδατα της τοπικής οικονομίας. Σε αυτό βέβαια συντέλεσε η απουσία γραφείου υποδοχής επενδύσεων, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ο καθορισμός χρήσεων γης και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας φορέας δεν έχει δημιουργήσει φάκελο επενδυτικών ευκαιριών στο νησί μας προλαμβάνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις κάθε είδους δυσκολίες (φορολογικές, πολεοδομικές, γραφειοκρατικές κλπ.) που θα συναντήσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των θεσμικών παραγόντων του τόπου στην δύσκολη και τραγική για πολλούς επαγγελματίες περίοδο που διανύουμε δεν είναι αυτός που επικοινωνιακά παρουσιάζεται μετά την ανακοίνωση της αξιοποίησης του Ερημίτη. Ειδικότερα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την στάση όλων αυτών που εξ αρχής αντιδρούν σε μια επένδυση που κατά μεγάλη πιθανότητα θα αλλάξει ριζικά την τουριστική εικόνα της Κέρκυρας και θα προσελκύσει εκ των πραγμάτων τουρίστες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας στην Κέρκυρα επαναφέροντας το νησί μας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παγκοσμίως όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές της χώρας και της Αδριατικής. Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος θα βλάψει την ίδια του την επένδυση καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο και αλλοιώνοντας το περιβάλλον της περιοχής σε συνδυασμό με την υποχρέωση του που προκύπτει από την απόφαση παραχώρησης για την ελεύθερη είσοδο των κατοίκων στο μεγαλύτερο μέρος της προς αξιοποίησης έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε παρόντες σε κάθε θέμα που θα προκύψει και το οποίο μπορεί να επιλυθεί με διάλογο με τον επενδυτή και όχι με άναρθρες κραυγές. Στο μέλλον, όταν εκτός από τα απλά μέτρα λιτότητας, η οικονομική ανάκαμψη θα απαιτεί νέες μορφές δημόσιας παρέμβασης, η συνεργασία μεταξύ παραγόντων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι οι νέες μορφές συμπράξεων μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των εμπορικών επιμελητηρίων θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή