ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
07/08/2012
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

image1_F606507738.JPGΟ κ. Χονδρογιάννης σημειώνει ότι η επόμενη μέρα της οικονομικής κρίσης "προκειμένου να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, θα πρέπει να στηριχθεί στην ενίσχυση εξωστρέφειας της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδυτικών και στις επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την πράσινη ανάπτυξη".  Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, ενώ επισημαίνει ότι "και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους (...) θα πρέπει να αρχίσουν να διακρίνουν τις αλλαγές και να σχεδιάζουν κινήσεις για μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του αύριο”.


Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας;
Η χώρα μας έχει εισέλθει σε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης και για να περάσουμε στη φάση της ανάπτυξης, της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, χρειάζονται κινήσεις τολμηρές, κινήσεις μετρημένες. Πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Τούτο θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων από τις τράπεζες του εξωτερικού και φυσικά με την επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στους επιχειρηματίες, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Σημαντική ένεση ρευστότητας θα δώσουν επίσης το ΕΤΕΑΝ και το ΕΣΠΑ, μέσω των κεφαλαίων που θα απορροφηθούν. Άλλη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Να γίνει η χώρα μας φιλική στις επενδύσεις με έναν άλλο φορολογικό νόμο και με μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο. Βασικότερη όμως προϋπόθεση όλων είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα, προκειμένου να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, θα πρέπει να στηριχθεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και στις επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις απαιτείται ένα στοιχειωδώς υγιές πλαίσιο για να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να "ανασάνει". Θα πρέπει να σταματήσει η πολυνομία και η γραφειοκρατία, οι οποίες συνεχίζουν να πνίγουν την επιχειρηματικότητα.
Η αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής και η σταθεροποίησή της είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όμως και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους. Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δημιουργεί νέα δεδομένα και επιφέρει αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, στη συμπεριφορά των καταναλωτών, στους όρους του ανταγωνισμού. Γι' αυτό και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να διακρίνουν τις αλλαγές και να σχεδιάζουν κινήσεις για μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του αύριο.


Πώς βλέπετε την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη;
Οι αποκρατικοποιήσεις είναι κυβερνητική δέσμευση και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερο βάρος και σημασία. Οι θέσεις αυτές μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους, γιατί αυτή τη στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την μόνη δυνατότητα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα μας. Και κατ' επέκταση είναι και η μοναδική μας διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Στουρνάρας μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τρόπο που θα ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη, στην Κασσιώπη. Οι θέσεις αυτές μας βρίσκουν σύμφωνους. Πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις.


Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Επιμελητήριο για την προώθηση προϊόντων της περιοχής; Πώς μπορούν να συμβάλλουν τα κατά τόπους Επιμελητήρια να αναστραφεί το οικονομικό κλίμα;
Η στροφή του καταναλωτή στις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα είναι αυτονόητα συμφέρουσα για όλους μας. Στο Επιμελητήριο αυτό ακριβώς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε: Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα μπορεί να αναδείξει όχι μόνο πρωτοβουλίες για την τοπική αγορά, αλλά να δημιουργήσει ένα πραγματικό ρεύμα αυτοκατανάλωσης των ντόπιων προϊόντων. Η στήριξη της τοπικός διάθεσης των προϊόντων, με ενίσχυση των δομών που προωθούν τα τοπικό δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και διευκόλυνση των τοπικών προϊόντων να βρουν το δρόμο τους στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου, είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Ενδεικτικές δράσεις για το άμεσο μέλλον είναι: δράσεις προώθησης τοπικών προϊόντων στην τοπική αγορά, με στόχο την επίλυση του προβλήματος της εισαγόμενης δυναμικής, συμμετοχή σε εκθέσεις με τα τοπικά προϊόντα, συνεργατική επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία νέων clusters και υποστήριξη των υφιστάμενων κ.λπ.
Ο σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και την εστίαση, ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μέσω της ΚΕΕΕ για τη δραστηριοποίηση των Επιμελητηρίων σε προγράμματα προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (Eurofresh Fruits / Πρόγραμμα Προώθησης προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΚΕΕΕ) ή ακόμη και τη διαχείριση από αυτά προγραμμάτων εξωστρέφειας.


Υπάρχει συνεργασία των Επιμελητηρίων μεταξύ τους και με την Πολιτεία;
Η δικτύωση και η συνεργασία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε επιχειρηματικής δράσης κι έτσι η σύναψη συνεργασιών είναι για εμάς αυτονόητος στόχος. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της περιφέρειας, με τα οποία έχουμε κοινές θέσεις και αναλαμβάνουμε κοινές δράσεις σε θέματα όπως εκθέσεων, κοινών προγραμμάτων για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τους επ' ωφελεία των επιχειρήσεων και σε ό,τι αφορά ειδικότερα θέματα νησιώτικης πολιτικής (ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο και ακτοπλοϊκές συνδέσεις). Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και με τα Επιμελητήρια της υπόλοιπης Ελλάδας και συμμετέχουμε σε διάφορα διεθνή σχήματα και δίκτυα συνεργασιών. Η συνεργασία με το κράτος είναι επίσης δεδομένη, μιας και το Επιμελητήριο είναι συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας.


Με δεδομένο ότι η τοπική οικονομία είναι άρρηκτα δεμένη με τον τουρισμό, ο οποίος γενικά προβλέπεται πως θα ακολουθήσει πτωτική πορεία φέτος, πώς θα αντιμετωπίσουν οι έμποροι τις συνέπειες;
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό μας. Παρά τον οριακά θετικό απολογισμό της περσινής χρονιάς για την τουριστικά κίνηση στη χώρα μας, το 2012 προδιαγράφεται ως εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά, με μείωση της εγχώριας τουριστικής κίνησης. Για να αποτρέψουμε μια τέτοια ανεπιθύμητη έκβαση, πρέπει να προβούμε άμεσα και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη περιφερειακών στρατηγικών πολιτικών, οι οποίες θα βοηθήσουν την τουριστική οικονομία του τόπου μας. Ο επαναπροσδιορισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες πρέπει, επίσης, αυτόνομα να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να γίνουν ανταγωνιστικότεροι, αλλά και ποιοτικότεροι.

mailΑποστολή με email printΕκτυπώσιμη μορφή