ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΕΕ - Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
12/07/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Στο τεύχος 29 του περιοδικού Επιχειρώ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας δημοσιεύεται το κάτωθι άρθρο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γ. Χονδρογιάννη
 

Η Κέρκυρα μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία

Γεώργιος Χονδρογιάννης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ

Καθώς η οικονομική κρίση ακόμη μαίνεται στη χώρα μας μαζί με όλα τα αρνητικά της επακόλουθα όπως μείωση του βιοτικού επιπέδου, ανεργία, περιορισμός των εισοδημάτων και ο επιχειρηματικός κόσμος της Κέρκυρας υποφέρει από ασφυξία στην αγορά λόγω της μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και της έλλειψης ρευστότητας.

Η Κέρκυρα όμως ως ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, που υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουριστών, και εκμεταλλευόμενη τη νευραλγική γεωγραφική της θέση εγγύς των αγορών της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και την εξωστρέφεια των Κερκυραίων επιχειρηματιών, μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για μια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις. Η Κέρκυρα έχει την δυνατότητα να βγει πρώτη από την κρίση που μαστίζει την χώρα και – γιατί όχι – να αποτελέσει το μοχλό για την επάνοδο στην ανάπτυξη ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας. Όμως για να συμβούν τα παραπάνω δεν φτάνουν μόνο οι πρωτοβουλίες των Κερκυραίων επιχειρηματιών και το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό του νησιού. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό και ευνοϊκό προς την επιχειρηματικότητα θεσμικό πλαίσιο, να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές, να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία και τέλος να αναβαθμιστούν οι φορείς εκείνοι που συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού. Ειδικότερα υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις που με μικρό ή και μηδενικό κόστος θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το επιχειρηματικό τοπίο και να καταστήσουν το νησί της Κέρκυρας όαση οικονομικής ανάπτυξης.

Αεροδρόμιο, λιμάνια, μαρίνες είναι οι πύλες εισόδου στο νησί και αποτελούν μια από τις βασικότερες υποδομές ιδιαίτερα για έναν νομό όπου ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο έλεγχος των λιμανιών και των αεροδρομίων από το κράτος έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός. Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών τα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής είναι ανεπαρκή. Η αποκρατικοποίησή τους θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια και επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, Αποκρατικοποίηση όμως με όρους διαφάνειας, με αναπτυξιακή προοπτική και με εποπτεία εκ μέρους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Η οικονομία της Κέρκυρας αν και σαφώς προσανατολισμένη προς τον τουρισμό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον σε ένα τομέα. Διαθέτοντας εξαιρετικό κλίμα και αρκετές τοπικές ποικιλίες φυτών μπορεί να αναπτύξει και τον πρωτογενή τομέα παράγοντας ποιοτικά και μοναδικά τοπικά αγροτικά προϊόντα στοχεύοντας στις αγορές του εξωτερικού. Μεγαλύτερο μειονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο κατακερματισμός των γεωργικών εκτάσεων σε μικρούς κλήρους. Καθώς η συνένωση κάτω από την σκεπή γεωργικών συνεταιρισμών δεν έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό, η σύμπραξη των μεμονωμένων παραγωγών σε ανώνυμες εταιρείες που θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικά κριτήρια και θα έχουν επαρκές μέγεθος για να σταθούν ανταγωνιστικά και θα επενδύσουν σε ποιοτικά τυποποιημένα προϊόντα είναι πλέον μονόδρομος για να αποκτήσουν τα ελληνικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μια περίοπτη θέση στο τραπέζι των ελλήνων και των ευρωπαίων καταναλωτών.

Ένα ακόμα ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων είναι η έλλειψη Εθνικού και Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και ο καθορισμός χρήσεων γης. Το χωροταξικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σε μέρη με έντονη τουριστική ανάπτυξη, ώστε να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση μεταξύ οικονομικών δραστηριοτήτων, να διευκολυνθεί η δημιουργία τουριστικών μονάδων υψηλής ποιότητας και εναλλακτικών μορφών τουρισμού και φυσικά να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, απαραίτητη είναι η ενίσχυση των Επιμελητηρίων, ενός θεσμού άρρηκτα συνδεδεμένου με την επιχειρηματικότητα, με μακρά διαδρομή στην στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. Τα Επιμελητήρια διαθέτουν την εμπειρία και το κύρος για να παίξουν ένα συντονιστικό ρόλο στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με τον περιορισμό του δημόσιου τομέα και την ανάδειξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως κύριου μοχλού ανάπτυξης, τα Επιμελητήρια πέραν του νομοθετικά κατοχυρωμένου ρόλου τους, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μειώνοντας την γραφειοκρατία, μελετώντας την αγορά και δίνοντας ώθηση σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και λειτουργώντας ως σημείο επαφής μεταξύ εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων. 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή