ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Υπόμνημα προς την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
18/11/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας ενημερώνει για το Υπόμνημα προς την Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναφορικά με τις προτάσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της σύνταξης του νέου σχεδίου δράσης και του νέου προϋπολογισμού.

 

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και

Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων  

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης     

 

 ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              ΚΕΡΚΥΡΑ,  17/11/2020

                                                                                                                                                       Αρ. Πρωτ. 2171

 

                                                                                                                                           Προς

                                                                                                                                           Περιφ. Ιονίων Νήσων

                                                                                                                                          Περιφ. Επιτροπή  Διαβούλευσης

                                                                                                                                           Υπ’ όψιν κου Ν. Μουζακίτη                                                                                                                                                 2661362302

 

 

Προτάσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της σύνταξης του νέου σχεδίου δράσης και του νέου προϋπολογισμού

 

Μέσα από τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μας δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της Αναπτυξιακής Προοπτικής της Κέρκυρας και της ΠΙΝ.

Θα ξεκινήσουμε με μία διαπίστωση τραγική για εμάς. Ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά. Η κατάσταση λοιπόν των υποδομών στην Κέρκυρα είναι άκρως απογοητευτική και αποτελεί τροχοπέδη για οποιονδήποτε επενδυτή. Επίσης, δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή των κατοίκων του νησιού .

Συνοπτικές διαπιστώσεις

-Χαμηλή παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα αλλά και του δευτερογενούς  τομέα του Νομού, άρα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

-Μονοδιάστατη ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών και του εποχικού τουρισμού, με αποτέλεσμα κάθε μικρός ή μεγάλος κλυδωνισμός του τουριστικού τομέα να έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας του νησιού.

-Μεγάλο έλλειμμα σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

-Πεπαλαιωμένο και κατεστραμμένο οδικό δίκτυο.

-Επιτακτική ανάγκη  άξονα Βορρά- Νότου.

-Άκρως προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κέρκυρας με την Ηπειρωτική Ελλάδα, σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση.

 

Γενικές Προτάσεις

1)Υπάρχει άμεση ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος με παράλληλη ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού και στόχευση ειδικών αγορών. Εδώ απαιτούνται κονδύλια  για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Προορισμού.

2) Κρίνεται αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας με έμφαση σε πολιτικές άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σε πολιτικές που αφορούν την ενέργεια , τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.

3)Αντιμετώπιση του μικρού κλήρου με μελέτες σχεδιασμού καλλιεργειών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

4)Οικονομική ενίσχυση του αγροτικού τομέα και των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν , ιδιαιτέρως μετά την κρίση του κορωνοϊού.

5)Ισχυροποίηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας.

6)Οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια και συνεργασία με άλλους Φορείς, όπως τα Επιμελητήρια ,για συμμετοχή των επιχειρήσεων του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα από κοινού σε τοπικές αλλά και Διεθνείς εκθέσεις, ούτως ώστε να προβάλλεται μια διαφορετική δυναμική των προορισμών των Ιονίων Νήσων στις αγορές αυτές.

7)Εξασφάλιση βασικών δικτύων υποδομής, όπως δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση, επαρκής ηλεκτρική ενέργεια, αξιοπρεπής αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση.

8)Ενθάρρυνση και κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, καθώς χωρίς επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν νοείται ανάπτυξη.

9)Ανάγκη διάθεσης κονδυλίου , μέσω προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους της ΠΙΝ προς το Επιμελητήριο, ούτως ώστε να αναλάβει μέρος της τουριστικής προβολής του νησιού.

10)Ίδρυση Γραφείου εκπροσώπησης της ΠΙΝ στις Βρυξέλλες με σκοπό να μεταφέρει άμεσα πληροφόρηση για χρηματοδοτήσεις, θεσμικές αλλαγές, πρωτοβουλίες άλλων Περιφερειών , αλλά και αντίστροφα, να προβάλλει στην Ευρώπη όλα όσα συμβαίνουν στα νησιά μας , αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα  (τουρισμός, πολιτισμός, γαστρονομία, τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες κλπ), συμβάλλοντας στην κατανόηση των προβλημάτων μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως η ανεργία, οι μεταφορές και το εμπόριο.

11)Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτικός τουρισμός (ήδη έχουμε παραδείγματα εφαρμογής του στο νησί μας), ο γαστρονομικός τουρισμός και η προβολή της πλούσιας παραδοσιακής μας κουζίνας, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός, ο ποδηλατικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, και ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός.

12)Κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων, των ανέργων , αλλά και των επιχειρηματιών του τουρισμού του Πρωτογενούς και του Δευτερογενούς τομέα μέσα από χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με στοχευμένα θεματικά σεμινάρια και εξειδικευμένες ημερίδες.

Κλείνοντας αυτό το Υπόμνημα,

θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους του τόνους ότι η Κέρκυρα διαχρονικά συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζεται ως  φτωχός συγγενής. Αυτό, επιτέλους,  πρέπει να σταματήσει και να λάβει η Κέρκυρα αυτό που της αξίζει.

 

 

 

Με εκτίμηση
Ο   Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και

Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
20201117_PIN_DIAVOULEFSIS_F964792718.pdf