ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας
05/07/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας σας ενημερώνει ότι στις 2 Ιουλίου του 2018 εστάλη επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο μέσω της ΚΕΕΕ, όπου τα Επιμελητήρια ζητούν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ληφθέντα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ και την υπαγωγή της εξόφλησής τους στο καθεστώς των 100 δόσεων ή την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με την πρόβλεψη της συμπερίληψης σε αυτή και των δανείων που βεβαιώνονται εντός του τρέχοντος έτους, ώστε αφενός να υπάρξει η δυνατότητα εξόφλησής τους από τις επιχειρήσεις και αφετέρου να αποφευχθεί το δυσμενές για την τοπική οικονομία κλείσιμό τους.

 

Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΑΝ βεβαιώνει στην εφορία τα δάνεια που είχαν δοθεί στις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ) χαρακτηρίζοντας με αυτό τον τρόπο όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ως αφερέγγυους αγνοώντας τις συνθήκες αδυναμίας που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει την οριστική εξόντωση χιλιάδων επιχειρήσεων αφού είναι αδύνατον να πληρωθούν τα δάνεια αυτά με τη πάγια ρύθμιση της Εφορίας των 12 δόσεων. Έτσι οι επιχειρήσεις που είχαν καταφέρει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους με τη ρύθμιση των 100 δόσεων χάνουν τις ρυθμίσεις τους, έρχονται κατασχέσεις και οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

 

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και πρέπει άμεσα να ληφθεί πρωτοβουλία για την επίλυση του. Η λύση στο πρόβλημα που αναφέρεται και στην επιστολή προς τον Υπουργό θα ήταν να μπορεί η εξόφληση του δανείου να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ή να μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμιση οφειλών (όπως έγινε για αντίστοιχα δάνεια των αγροτών) με πρόβλεψη αυτό να αφορά και όσα δάνεια βεβαιώνονται εντός του τρέχοντος έτους.

 

Με εκτίμηση

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή