ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
Επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα της ΑΕΠΙ
22/09/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα της ΑΕΠΙ

 

Το Επιμελητήριο Κέρκυρας θέλει να πληροφορήσει τα μέλη του αλλά και να διαμαρτυρηθεί έντονα με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος στο πρωθυπουργό και τον αρμόδιο  υπουργό για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αθέτηση της κυβέρνησης να εισάγει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την κοινή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους - πλην ΑΕΠΙ - που για πρώτη φορά έβαζε τάξη στην ασυδοσία που υπάρχει όσον αφορά την διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Αν αυτού κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τα συμφωνηθέντα με τους κοινωνικούς εταίρους [ΚΕΕΕ], [ΓΣΕΒΕ], [ΕΣΣΕ] αλλά και τα  προβλεπόμενα στην υπό ενσωμάτωση οδηγία της Ε.Ε.  και με σκανδαλώδεις τροποποιήσεις της  τελευταίας στιγμής ευνοεί μόνο την ΑΕΠΙ Α.Ε.

Αυτό προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον επιχειρηματικό κόσμο [χρήστες] καθώς και στο σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας [δικαιούχοι].

Δυστυχώς τα έργα και οι ημέρες της ΑΕΠΙ είναι γνωστά ,γιαυτό κάθε περαιτέρω νομιμοποίηση και συνέχεια της πρακτικής αυθαιρεσίας που της έχει καταχωρηθεί μέχρι τώρα αποτελεί όνειδος για τους χρήστες αλλά και τους δημιουργούς.

Δεν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να είναι κράτος εν κράτει και να καταδυναστεύει με την ανοχή της Ελληνικής πολιτείας χιλιάδες μικροεπαγγελματίες με αδιαφανείς όρους και απειλητικές διαθέσεις. Πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα  ένα τέλος σ' αυτή  την αυθαιρεσία. Το Επιμελητήριο Κέρκυρας θα σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματα των θιγομένων από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να αποτρέψει αυτή την   αδικία.

 

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου κου Γεώργιου Π. Χονδρογιάννη στον πρωθυπουργό.

 

 « ΠΡΟΣ:

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Αλέξη Τσίπρα

 

                                                                        Κοινοποίηση:

                                                                        Υπουργό Πολιτισμού

                                                                        κ. Αριστείδη Μπαλτά

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Με αγανάκτηση και οργή το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου (χρήστες) καθώς και το σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας (δικαιούχοι), πληροφορήθηκε για τη σκανδαλώδη τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση, υπέρ της ΑΕΠΙ Α.Ε.

Ο νόμος 2121/1993 δυστυχώς έδινε το δικαίωμα σε μία εταιρεία Α.Ε. μιας οικογένειας να αυθαιρετεί, να πλουτίζουν οι μέτοχοι, να καταδυναστεύονται οι χρήστες, να λαμβάνουν ψιχία ή και τίποτε οι χιλιάδες δημιουργοί και να γεμίζουν τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις. Οι χρήστες αισθάνονται αποτροπιασμό για τη σκληρότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, για το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού της χώρας μας, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι την εφαρμογή του νόμου την αξιοποιούσε με σκληρότητα μόνον η συγκεκριμένη εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε. και όχι οι χιλιάδες δημιουργοί.

Γι’ αυτό άλλωστε το 2013 μετά από κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης πολλών ετών, από χρήστες και δημιουργούς, ξεκίνησε από το ΥΠΠΟ ο Εθνικός Διάλογος προκειμένου να τροποποιηθεί αυτός ο νόμος «έκτρωμα» 2121/1993. Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν στο Υπ. Πολιτισμού και διήρκεσαν 2 μήνες περίπου, από την πρώτη ημέρα υπήρξε ένα κλίμα αισιοδοξίας, συνεργασίας και συνεννόησης στο σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ανθρώπων του πολιτισμού (χρηστών και δικαιούχων) πλην της ΑΕΠΙ Α.Ε. και των εκπροσώπων της που είχε κληθεί και παρίστατο αλλά διαφωνούσε σε όλα. Έτσι, με την ολοκλήρωση του Εθνικού Διαλόγου συγκροτήθηκε το πρόπλασμα του νομοσχεδίου για την τροποποίηση νόμου της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, χρήστες και δικαιούχοι περίμεναν να περάσουν τρεις (3) Υπουργοί από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετά από 2 χρόνια στο τέλος του 2015 να έρθει προς δημόσια διαβούλευση, από τον Υπουργό κ. Μπαλτά, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών η εταιρεία ΑΕΠΙ Α.Ε., ενώ συζητεί «με αρμόδιους και βουλευτές» και παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές κ.λ.π., αποφασίζει τη λήξη λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα μας και τρέπεται σε φυγή στην Κύπρο και λαμβάνει απόφαση αποδοχής παραίτησης των ορκωτών λογιστών που διενεργούσαν έλεγχο. Μετά από ακριβώς 2 μήνες στις 30.05.2016 το πρακτικό Δ.Σ. της εταιρείας ανακαλεί όλες τις αποφάσεις (της 21/3/2016) και συγκαλεί εκ νέου συνεδρίαση Γ.Σ. μετόχων στις 10/6/2016. Προφανώς στο διάστημα που μεσολάβησε (21/3/2016 μέχρι 30/5/2016) ο διάλογος που είχε η ΑΕΠΙ Α.Ε. «με αρμόδιους και βουλευτές» ήταν ωφέλιμος και καθησυχαστικός… και έτσι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τη λήξη της λειτουργίας στη χώρα μας και τη μετακόμιση στην Κύπρο.

Ξαφνικά πληροφορούμαστε από το δημοσίευμα του Γιάννη Γλέζου (Αυτοδιαχείριση) ότι το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση τροποποιείται, ώστε η ΑΕΠΙ να βγαίνει τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς. Το τραγικότερο, βέβαια, είναι ότι το Υπουργείο ευνοεί κατάφορα την ΑΕΠΙ, τη στιγμή που αυτή ελέγχεται για ενδεχόμενες ατασθαλίες από τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Πώς είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί ένας νόμος που αγνοεί το διάλογο, τη συμφωνία, τη συνεννόηση, την συνεργασία και την συναίνεση του συνόλου των 700.000 χρηστών μέσω των εκπροσώπων τους με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και των εκπροσώπων τους, που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας. Πώς μπορεί να ευνοείται μία οικογένεια, μία κερδοσκοπική Α.Ε. Λέμε δυναμικά και ενωμένοι όχι στην σκανδαλώδη τροποποίηση που επιχειρείται να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, αγνοώντας το διάλογο και τη συναίνεση, συντρίβοντας έτσι το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας.

Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μία κατάσταση που θεσμοθετεί την αυθαιρεσία με το μονόπλευρο δικαίωμα επιβολής ποινών αλλά και κυρώσεων. Μόνο με συλλογικές, ισότιμες και διαφανείς διαδικασίες σύναψης συλλογικών συμβάσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών μπορεί να εξυγιανθεί η αγορά και να ωφεληθούν όλοι.

Πώς είναι δυνατόν να δεχθούμε να καταδυναστεύονται χιλιάδες χρήστες και να καθίστανται πένητες χιλιάδες δημιουργοί που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας, χωρίς να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αντιδράσουν απέναντι σε μία πανίσχυρη, χωρίς έλεγχο Α.Ε., κερδοσκοπική εταιρεία, παραβιάζοντας και την ευρωπαϊκή οδηγία που υποτίθεται ότι ο νέος νόμος ενσωματώνει.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Κάνουμε έκκληση να παρέμβετε άμεσα προκειμένου τα συγκεκριμένα άρθρα 22,45,46 και 3,55,56 να παραμείνουν ως έχουν στο πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 22/1/2016, συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρξει δικαιοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία και να απεγκλωβιστούν τα πινάκια των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία τους, χρήστες και δημιουργοί, ούτως ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας και όχι μιας ιδιωτικής Α.Ε. και μιας συγκεκριμένης οικογένειας.

 

 

Με εκτίμηση

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας

 Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης ».

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
EPISTOLH_SE_PRWTHYPOURGO_F544875497.pdf