ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
12/01/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 

Με αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού και τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις της ΚΕΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης δήλωσε τα εξής:

 

«Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα εμπεριείχε όλα τα προβλήματα που διακρίνονται και σε άλλα Ευρωπαϊκά συστήματα (αύξηση γήρανσης του πληθυσμού, επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής, στήριξη κατηγοριών μη ασφαλισμένων κλπ.), όπως επιπλέον και ιδιαίτερα προβλήματα της Ελλάδος ( ένταξη ασφαλισμένων στο μέσω της εργασιακής τους θητείας, κάλυψη με ασφάλιση τμημάτων του πληθυσμού που για μεγάλο διάστημα ήταν ανασφάλιστοι κλπ.).

 

Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που τα τελευταία 45 χρόνια έχει απασχολήσει πολλές κυβερνήσεις, έχουν γίνει προσπάθειες και κατά καιρούς νομοθετήματα χωρίς να υπάρχει μόνιμο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

 

Η οικονομική κρίση επιδείνωσε κατά πολύ το πρόβλημα ενώ τα δημοσιονομικά ελλείματα περιόρισαν κατά πολύ τις δυνατότητες του κράτους.

 

Η ένταξη της λύσης του ασφαλιστικού ως μνημονιακής υποχρέωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία λύση μονιμότερου χαρακτήρα, αλλά μέχρι στιγμής οι προτάσεις που εμφανίζονται βαρύνουν τους εμπλεκόμενους (εργοδότες και εργαζόμενους) ενώ οδηγούν και σε περιορισμούς των συντάξεων.

 

 

Η πρόταση των Επιμελητηρίων μέσω της ΚΕΕ διακρίνεται από μια καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος και προσφέρει μια μονιμότερη λύση στηριγμένη σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και για το λόγο αυτό το Επιμελητήριο Κέρκυρας προτείνει την υιοθέτησή της.

 

Συγκεκριμένα η πρόταση υλοποιείται σε 3 βήματα:

 

1) Εξαγορά δημοσιονομικού χρόνου. Υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ευστάθειας, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και προβληματισμού.

 

  • Εισφορές: Σύστημα ποσοστιαίων εισφορών με δυνατότητα εξομάλυνσης για αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Είσπραξη μέσω ΔΥΟ.

  • Κοινωνικός ρόλος: Προσαρμογή κλιμακίων ΕΚΑΣ για να δίδουν την ίδια προστασία όπως το 2009. Επανεξέταση κοινωνικής πολιτικής.

  • Περιφερειακά μέτρα: Συνένωση ταμείων. Πρόγραμμα για τόνωση ζήτησης για εργαζόμενους 50+ ετών.

     

2) Πολιτική απόφαση σε πέντε κρίσιμα σημεία (μέσα στο 2016): Διατήρηση της συνολικής επιβάρυνσης στα σημερινά επίπεδα για 20 χρόνια.

  • Συνεξέταση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφάπαξ.

  • Συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης.

  • Διάκριση πρόνοιας – ασφάλισης και αντανάκλαση της κάθε διάστασης στην κρατική η σύνταξη. Μηχανισμός της νοητής κεφαλαιοποίησης.

  • Σκεπτικό ενός υποχρεωτικού πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

 

3) Δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων

  • Πρώτος πυλώνας (Κρατικός – διανεμητικός) – Αλληλεγγύη της κοινωνίας

  • Δεύτερος πυλώνας (Κεφαλαιοποιητικός) – Αλληλεγγύη της επαγγελματικής ομάδας

  • Τρίτος πυλώνας – Αλληλεγγύη των φάσεων ζωής,

     

που αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος και στην τελική ανάπτυξή του, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, ανάλογο με τα ισχύοντα στην Ε.Ε».

 

 

Με εκτίμηση

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας 

 

Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή